תמרים - פצצת סוכר או פרי בריא ומזין ?

February 4, 2016

 

התגובה הרווחת בכל מה שקשור באכילת פירות יבשים בכלל ותמרים בפרט,

היא שהם עשירים בסוכר ורבים משתדלים להמנע מהם.

העובדה שיש בהם ריכוז גבוה יחסית של פרוקטוז (סוכר המצוי בפירות) היא אכן נכונה,

ולכן נכונה ההנחה שכדאי לאכול מהם במתינות,

אך האם התמרים הם רק ממתק טבעי או שיש להם עוד מה להציע לנו?

 

 

רקע

 

בארץ קיימים זנים רבים של תמרים שהבולטים מבינהם הם:

מג'הול, חלאווי, ברהיתמרי (התמר הצהוב), דקל נור, ועוד.

רוב הזנים הגדלים בארץ הגיעו מעירק ומרוקו, והם גדלים באיזורים חמים,

בעיקר לאורך השבר הסורי אפריקאי.

בארצות ערב נוהגים להשמתש גם בחרצן, לרוב ע"י טחינה שלהם

ושימוש של אבקת החרצנים לתה או לבישול.

מחקרים רבים מצאו שלגרעין התמר יש סגולות רפואיות רבות.

 

 

יתרונות בריאותיים של תמרים

 

תמרים עשירים בויטמינים מקבוצת  K, A, B

ומינרלים כמו נחושת, מגנזיום, מנגן, ניאצין, ברזל ואשלגן.

בתמרים גם קיימים כמה חומרים ותרכובות כמו:

חומצה פנטותנית, ריבופלאבין, פלבנואידים ופוליפנולים.

כל אלו משמשים את הגוף כנוגדי חמצון עוצמתיים - מונעים נזק לתאים מפני רדיקלים חופשיים,
מסייעים לבלום תהליכים סרטניים ולשיקום מסוגים שונים של סרטן,

מאזנים את לחץ הדם וקצב הלב,

משפרים את פוריות הגבר ועוד.

יחד, חומרים אלו פועלים בצורה סינרגטית המסייעת בעיכול וחילוף החומרים של סוכרים, חלבונים ושומנים.

הסיבים התזונתיים המצויים בתמרים מסייעים בפעילות מעיים טובה,

ומעכבים ספיגה של LDL (כולסטרול "רע") ובעלי יכולת ספיגה של חומרים מסרטנים.

 

 

מחקרים שנעשו על תמרים

 

חשוב לציין שהמחקרים עושים שימוש במגוון תמציות שונות של תמרים: חלק משתמשים במיצוי הפרי בשלמותו, חלק בתמצית שמופקת מאבקת פרחי עצי הדקל וחלק ממיצוי החומרים הפעילים שמצויים בתמרים כמו פוליפינול.

 

במחקר שנעשה על תאי זרע של גברים עם בעיית פוריות נמצא שנטילת תמצית אבקת פרחי הדקל במשך חודשיים הוביל לשיפור משמעותי באיכות תאי הזרע, ע"י העלאת כושר התנועתיות של התאים ושיפור במורפולוגיה (צורניות) שלהם.

במחקר נוסף שנעשה על השפעת היסוד המתכתי קדמיום בהקשר לסרטן האשכים ותהליך יצירת תאי הזרע באשכים והשפעת הפוטנציאל המרפא של תמצית אבקת פרחי עצי הדקל על תהליכים אלו,

נמצא שאכן האשכים ותאי הזרע אכן ניזוקים כתוצאה מחשיפה לרעילות הקדמיום, ושטיפול בתמצית אבקת פרחי הדקל, סייע בתיקון הנזקים שנגרמו כתוצאה מחשיפה לקדמיום, כנראה כתוצאה משפעול יותרת האשך ומערכות נוגדות חימצון.

 

מחקר אחר שבדק את השפעת פרי התמר ותמצית פוליפינולים (החומר הפעיל בתמרים)  על אוכלוסיית חיידקי המעיים ושגשוג תאי סרטן המעי, נמצא שקיים פוטנציאל משמעותי בשיפור בריאות המעיים ע"י אכילת תמרים אשר נמצא כמסייעים בשגשוג אוכלוסיית החיידקים המועילים במעיים ובעיכוב שגשוג תאי סרטן במעי.

 

במחקר נוסף שבדק את השפעת אכילת תמרים על אוכלוסיית חיידקי המעיים ובריאות המעי הגס נמצא שאכילת תמרים במשך 20 יום משפיע לטובה על פעילות המעיים ובעיקר בפוטנציאל למניעת יצירת חומרים מסרטנים במעי הגס.

 

במחקר שנעשה לטובת תעשיית המזון על השפעת מאפיינים רעלנים ואנטיבקטריאלים, אוששה ההשערה שתמצית תמרים עשירה בתרכובות ביולוגיות פעילות בעלות ערך גבוה בעיקוב התפתחות חיידקים בעלי השפעה רעילה.

 

 

מתכון בריא - גלילת תמרים

 

זהו קינוח טבעוני, פשוט ובריא שלא מצריך בישול או אפייה

והכוכב שלו הוא תמר !

 

רכיבים:

  • כחצי קילו תמרים רכים במיוחד ומגולענים (עדיף מזן מג'הול)

  • כחצי קילו תערובת אגוזים וזרעים קלופים שאינם קלויים או מומלחים (לבחירתכם האישית):
    אגוזי מלך,אגוזי פקאן, אגוזי לוז, פיסטוק, שקדים מולבנים, זרעי חמניות, זרעי דלעת וכו'

  • רבע כוס שבבי קוקוס מיובשים או שומשום (אופציה)

  • חצי כפית של תערובת מקינמון והל טחונים

  • קורט מלח

 

הכנה:

  • מערבבים את כל הרכיבים ביחד הייטב מלבד הקוקוס / השומשום (מומלץ עם הידיים כדי למעוך את התמרים תוך כדי ערבוב והפיכתם לעיסה)

  • ניתן להוסיף מעט מהשומשום ו/או הקוקוס לתוך התערובת.

  • אחרי שהתערובת נעשית אחידה, לחלק לארבעה חלקים ולגלגל לצורה של גלילים

  • את הגלילים ניתן לצפות בשבבי קוקוס ו/או שומשום.

  • לעטוף כל גליל בנייר אפייה, ולהכניס למקפיא.

  • כשרוצים לאכול (לפחות אחרי שעתיים) מוציאים גליל ופורסים - בתאבון !


 

מקורות

Please reload

פוסטים אחרונים

March 12, 2017

Please reload

ארכיון
Please reload

מילות חיפוש
Please reload