המניפולציות של חברות המזון חלק 3

May 13, 2015


מניפולציה של חברות המזון - "ללא כולסטרוול"

 

האסוציאציה הרווחת שעולה עם המילה כולסטרול

(אותו חומר שומני אשר מיוצר בכבד שלנו ושל בעלי חיים)

היא השמנה ובעיות לב וכלי דם.

למרות שרבים מכירים את הדימוי של שני סוגי כולסטרול אחד "טוב" ואחד "רע",

בדרך כלל התדמית שלו היא שלילית ושצריך להיזהר ממנו כמו מאש.

נושא חשיבות הכולסטרול והבעייתיות שבצריכה מוגזמת ממנו מורכב,

אך חברות המזון נהנית לתפוס טרמפ על ה"אימה" הרווחת כאשר מזכירים את שמו. 

 

 

איפה הטריק ?

 

אחד מהטריקים השיווקיים הוותיקים של חברות המזון

הוא לתייג מוצר כנטול כולסטרול למרות שהם לא דאגו להוציא אותו משם

ולמעשה לא היה קיים מעולם באף אחד מהרכיבים שמרכיבים אותו.

כל זאת רק כדי לעודד את שומרי המשקל והבריאות לקנות אותו.

 

לא כולם יודעים אבל כולסטרול נמצא אך ורק במוצרים מהחי

ולא נמצא בכלל במוצרים צמחיים.

לכן לרשום על גבי בקבוק שמן סויה או שקית צ'יפס שהם ללא כולסטרול

זה דבר מגוחך כמו לכתוב את אותו הדבר על בקבוק מים מינרלים.

למרות זאת חברות המזון נוהגות לעשות זאת כמעט בכל הזדמנות,

פשוט כי זה עוזר במכירות, אבל לרוב לא מעיד דבר על בריאותו של המוצר.

 

 

שומן מהחי VS שומן צמחי

 

באופן כללי נהוג להמליץ לא להגזים בשומן רווי מהחי

מהסיבה שהוא מעלה את רמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם

אבל זה לא כלל גורף והוא מושפע מעוד כמה משתנים.

השומן הצמחי הוא שומן חיוני לבריאות ותפקוד תקין של הגוף.

חשוב לצרוך ממנו במתינות כי גם הגזמה בצריכה שלו מזיקה ותגרום להשמנה.

דבר חשוב לא פחות הוא, ששומן צמחי יכול להיות מזיק כאשר

הוא עבר תהליכי חימצון ו/או הקשיה (הסבר בהמשך).

לכן זוהי הטעיה לטעון באופן גורף 

שצריך להימנע משומן רווי ולצרוך שמן מהצומח.

מבולבלים ?

מייד ההסבר...

 

 

שמן צמחי - מזוכך או בכבישה קרה?

 

בשמנים צמחיים יש חומצות שומן בלתי רוויות.

חומצות שומן אלו רגישות לחום

ולפעמים אפילו לאור (חום עדין מאד).

כאשר מחממים אותם, חומצות השומן שלהם

מתחילות לעבור תהליך התחמצנות.

בחומצות כאלו הגוף לא יכול להשתמש והם אף מזיקות לו.

 

שמנים מזוככים הם שמנים צמחיים שעברו תהליך של

זיקוק בחום אגרסיבי, השרייה בכימיקלים שונים, סינון דרך פחם ועוד.

אלו שמנים שאינם מזינים ואף מזיקים מאד.

אלו שמנים שניתן למצוא ברשתות המזון,

בדרך כלל בבקבוקי פלסטיק שקופים (רשום עליהם שזהו שמן מזוכך),

אך הם גם חבויים במזונות מעובדים רבים.

 

בכל מזון מעובד שתראו ברשימת הרכיבים את צמד המילים שומן צמחי,

ניתן להסיק שמדובר בשמן מזוכך כי הוא הכי זול – היצרנים רוצים להרוויח זוכרים ?

ניתן למצוא אותם לא רק בחטיפים וממתקים,

אלא גם במוצרים כביכול בריאים כמו לחם, דגני בוקר, קרקרים וכו'.

לדוגמא בחטיף שעליו מתנוסס המשפט:

תפוצ'יפס טבעי עם שמן זית וללא כולסטרול,

יש כ 30% שומן – כמות גבוה מאד של שומנים

וסביר להניח שלמרות שזה שמן זית, הוא מזוכך ובאיכות הנמוכה ביותר.

 

לכן כאשר מפיקים שמן מגרעינים, זרעים או קטניות (סויה, פשתן, חמניות וכו')

מומלץ לעשות זאת בכבישה קרה,

זהו תהליך שבו ממצים את השמן במחיצה ומעיכה,

ללא חימום וכך גם מבלי לפגוע בחומצות השומן שלו.

שמנים שהופקו בכבישה קרה הם מומלצים מאד,

כי הם מכילים חומצות שומן חיוניות לתפקוד תקין של הגוף.

מקורות נוספים שעשירים בחומצות שומן כאלו

הם כל האגוזים, זרעים, גרעינים שלא עברו קלייה,

ומוצרים שמופקים מהם כמו טחינה ושקדייה (חמאת שקדים).

 

 

 

שומן טראנס – הבן הסורר

 

שומני טראנס הם תולדה של שמנים צמחיים שעברו תהליך תעשייתי של הקשיה

(מרגרינה לסוגיה השונים, ונכנסים גם לחטיפים, מאפים, עוגיות, בורקס, מלווח ועוד).

שומני טראנס מעלים את רמות הLDL  - "הכולסטרול הרע"

ומפחיתים את רמות ה - HDL "הכולסטרול הטוב" שמפנה את עודפי הכולסטרול מדפנות כלי הדם.

בארה"ב ובמדינות רבות באירופה ישנם חוקים המגבילים יצרני מזון בשימוש בשומן טראנס,

מהסיבה שמחקרים רבים מצאו שהוא מזיק מאד לבריאות ואין מינון בטוח לשימוש בו, אפילו הקטן ביותר.

בארץ עדיין אין שום חוק האוסר או מגביל שימוש בשומן טראנס במזון.

במידה ומופיעות ברשימת הרכיבים שעל עטיפת מוצרים המילים "שמן צמחי מוקשה או מוקשה חלקית", יתכן שבמוצר יש שומני טראנס.

 

 

 

באיזה שמן כדאי להשתמש ?

 

כמו שציינו, כדאי לקבל חומצות שומן בלתי רוויות

משמנים צמחיים שהופקו בכבישה קרה או אגוזים, זרעים וגרעינים.

חשוב להבין שבחימום (טיגון, אפייה, בישול)

חומצות שומן אלו נוטות להתחמצן ולהפוך למזיקות.

לכן עדיף להוסיף מהם למאכלים שלא מצריכים חימום (כמו סלט, טחינה) או לאחר הבישול.

בכל מקרה, אם בחרנו לבשל איתם, עדיף בבישול קצר,

כמו הקפצה לעומת בישול ממושך.

הסיבה לכך היא שככל שמחממים אותם יותר אחוז חומצות השומן שמתחמצנות בהם עולה.

 

 

 

אז עם איזה שמן כדאי לבשל ?

 

שני מקורות מומלצים מאד הם שמן קוקוס בכבישה קרה וגהי.

שמן גהי הוא למעשה חמאה שעברה תהליך זיקוק ובו הוסרו הלקטוז, מוצקי החלב,

וחומצות השומן שבו עברו שינוי לחומצות שומן מקבוצת קצרות השרשרת

אשר טובות מאד בהתמודדות עם עודף שומנים וכולסטרול בדם.

 

שמן הקוקוס הוא אחד מהשמנים הבודדים ממקור צמחי שמכיל שומן רווי,

אך בדומה לגהי גם בו יש חומצות שומן בינוניות וקצרות שרשרת

אשר הוכחו מחקרית כיעילים בהתמודדות עם מאזן שומנים בדם

אך גם במניעה וריפוי של תסמינים והפרעות שונות.

בגלל שהוא צמחי אין בו כולסטרול בכלל.

 

העובדה שבגהי ובשמן קוקוס יש חומצות שומן רוויות,

הופכת אותם אידיאליים לאפיה ובישול ביתי,

כי הם לא נוטים להשתנות ולהתחמצן בחימום כמו השמנים הצמחיים.

 

 

Please reload

פוסטים אחרונים

March 12, 2017

Please reload

ארכיון
Please reload

מילות חיפוש
Please reload