המניפולציות של חברות המזון חלק 1

April 1, 2015

מניפולציה של חברות המזון - "מרכיבים טבעיים בלבד"

 

משנה לשנה עולה המודעות הבריאותית בקרב רבים

וגוברת ההבנה שהתזונה שלנו היא שחקן מרכזי בכל מה שקשור

באיכות החיים, בריאות ומניעת מחלות.

 

בחברות המזון מזהים את הדרישה של הציבור במזונות בריאים ומזינים יותר

ומתחילים לערוך שינויים שיגרמו לאנשים להשתכנע שהמוצרים שלהם בריאים.

 

לצערנו, לחברות המזון הגדולות לא באמת אכפת מהבריאות שלנו אלא רק מהגדלת רווחים,

ולכן ברוב המקרים דואגים לשווק מוצרים עם תדמית של בריאות שיעודדו קניה,

אך בפועל מאחורי האריזה המשכנעת מסתתר מוצר שאיננו מזין ולעיתים אף מזיק.

 

 

איך נותנים לזה לקרות אתם שואלים?

 

ובכן, בחברות המזון לא נוהגים לשקר, לכן אין שום דבר לא חוקי במה שהם עושים.

כאשר הם משיקים מוצר שעליו מתנוסס דגל הבריאות

הם פשוט מכוונים את הזרקור לכיוון הרצוי מבחינתם,

כלומר ידגישו על גבי האריזה את מה שהסירו או הוסיפו למוצר כדי להפוך אותו לבריא כביכול.

את הרכיבים המזיקים שהוסיפו או השאירו במוצר הם יצניעו ברשימת הרכיבים

שמופיעים במקום לא בולט, בכתב מקרוסקופי על גבי האריזה.

 

לכן כאשר חברת מזון מוכרת לנו מוצר,

שלטענתם תורם לבריאותנו אך למעשה הוא מזיק לה,

מדובר בחוסר מוסריות והטעיה.

בסדרת המאמרים שהכנו על מניפולציות של חברות המזון אנחנו עומדים לחשוף כמה מההטעיות הללו !

 

הנה לפניכם דוגמה ראשונה למניפולציה שנפוצה בתעשיית המזון:

 

 

עשוי מחומרים טבעיים בלבד...

 

בחירה במוצר שעליו מתנוסס המשפט הנ"ל,

מלווה אצלנו בתחושה שעשינו משהו טוב לבריאות של המשפחה ושלנו.

האם באמת כך הדבר ? לא תמיד !

אחרי הכל גם סוכר, מלח ושמנים צמחיים הם חומרים טבעיים.

 

ניקח לדוגמא את אבקות המרק למיניהם.

בעבר אבקות המרק התעשייתיות הכילו

חומרים משמרים, צבעי מאכל, ומשפרי טעם (מונוסודיום גלוטמט)

חומרים מאד מזיקים שחלקם אף הוכחו מחקרית כגורמי סיכון למחלות כמו סרטן,

אלרגיות, אלצהיימר ועוד.

 

 

אבקת מרק מרכיבים טבעיים בלבד

 

במסגרת מגמת השינוי חברות המזון פיתחו אבקות מרק

שעליה מתנוסס בגדול ובולט הכיתוב: "רכיבים טבעיים בלבד"

ובחזית גם רשום "ללא תוספת מונוסודיום גלוטמט, ללא חומר משמר וצבע מאכל"

(המוצר בתמונה נבחר רק לשם הדגמה, הדבר דומה באבקות של חברות אחרות)

 

ברשימת הרכיבים ניתן למצוא: מלח, עמילן, סוכר, אבקת סירופ תירס,

תמצית שמרים, שמנים מהצומח, תבלינים (מכיל סלרי), ירקות מיובשים (בצל, פטרוזיליה).

 

מלח וסוכר הם אכן חומרים טבעיים,

אך כאשר אנו צורכים מהם בצורתם המעובדת בכמויות גבוהות – הם מזיקים ביותר.

כמו שניתן לראות בארבעת המקומות הראשונים ניתן למצוא סוכר מעובד בווריאציות שונות:

עמילן, סוכר, אבקת סירופ תירס.

את המקום הראשון והמפוקפק תופס המלח,

ב 100 גר' של אבקת מרק כזו יש 12,750 מג' נתרן,

כלומר בכפית אחת יש כ 800 מג' נתרן - זוהי כמות גבוה במיוחד של מלח.

כך שאת מקומם של חומרי הטעם והשימור תפסו כמויות מוגזמות בעיקר של מלח וסוכר.

 

מתיחת הפנים שעברה אבקת המרק הזו היא דוגמא אחת מרבות

למוצר שהפך ממזיק באופן אחד למזיק באופן אחר.

 

 

מה הטיפים שלנו?

 

קראו תמיד את רשימת הרכיבים של המוצר,

אל תסתפקו בקריאת הסיסמאות המפתות על החזית.

 

באתר שנקרא "מילון המזון של ישראל"  (www.foodsdictionary.co.il)

קיים מאגר של 6,344 מוצרים ומאכלים

שם תוכלו למצוא רשימות רכיבים והסימון התזונתי של מוצרים רבים.

במקרים רבים שמות הרכיבים לא אומרים לנו כלום,

זה גם חלק מהמטרה של חברות המזון – שלא נדע מה מסתתר במוצר.

רכיב שאתם לא יודעים מהו, תוכלו למצוא בחיפוש פשוט בגוגל.

כך תוכלו לבחור בצורה מושכלת בין שפע מוצרים זהים של חברות שונות.

כדאי וחשוב לדעת מה אנחנו מכניסים לגוף,

בעיקר בהקשר המוצרים שאנחנו מרבים לקנות מהם.

 

דבר חשוב נוסף לגבי רשימת הרכיבים הוא המיקום של הרכיבים ברשימה.

רשימת הרכיבים תמיד תתחיל מהמרכיב שנמצא במוצר בכמות הגדולה ביותר

ובהדרגה תרד ככל שתתקדמו ברשימה, כך שמהרכיב האחרון יש הכמות הקטנה ביותר.

לכן אנו רוצים לשאוף לרשימה שבראשה נמצאים הרכיבים הטובים והרצויים,

ובסופה את אלו שאנו רוצים להמעיט מהם ככל האפשר.

 

 

לסיכום

 

לא כל מה שנוצץ זהב, הפרסומות והסיסמאות נועדו לא פעם לבלבל אותנו.

מומלץ להתייחס בחשדנות לגבי מוצרים מעובדים

ולנסות להימנע ולצמצם את צריכתם כמה שמתאפשר.

 

בחלק השני בנושא המניפולציות של חברות המזון,

נעסוק בטרמפ שתופסים בתעשיה על הבהלה משומן ומכולסטרול.

 

Please reload

פוסטים אחרונים

March 12, 2017

Please reload

ארכיון
Please reload

מילות חיפוש
Please reload